vrijdag 17 juli 2009

Bacteriën als verlichting.


Bron; www.bright.nl
Na OLED's (organische ledlampjes) komt het Arts & Genomics Center van Leiden met fluoriserende bacteriën.
OLEDs zijn organische ledlampjes. Net als normale leds kosten ze weinig energie en zijn bovendien duurzaam. Een ambitieus project uit Leiden probeert echter al enige tijd met bacteriën licht te maken, heel organisch dus. In samenwerking met De Waag Society werkt het Leidse Arts & Genomics Center aan genetisch gemanipuleerde fluoriserende bacteriën. Het project is een open-sourceproject en draagt de naam bio.display.
Het doel is om een dynamische display te maken waarbij genetisch gemanipuleerde fluoriserende organismen fungeren als scherm. De miljoenen bacteriën kunnen aangestuurd worden door middel van een met C++ geschreven applicatie. 'De eerste stap is minder ambitieus, we moeten er eerst voor zorgen dat de bacteriën licht geven', aldus de website van het project. Het chemische proces achter het project lijkt erg veel op de manier waarop een foto ontwikkeld wordt. Miljoenen bacteriën worden gerangschikt op petrischaaltjes die vervolgens geactiveerd kunnen worden met licht of door een stof toe te voegen.
Er zijn nog wel wat problemen te op te lossen voordat lichtgevende bacteriën een alternatief zijn voor leds. Het licht is nog beperkt en de beelden zijn op dit moment nog statisch. Bovendien zijn de onderzoekers van het project er nog niet in geslaagd om de bacteriën te voorzien van voedsel, waardoor de levenscyclus van het licht ook nog vrij beperkt is. Volg het blog van bio.display om op de hoogte te blijven van alle successen en fails.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten