dinsdag 12 juli 2011

Oled opvolger van led.


Oled wordt door deskundigen de lichtbron van de toekomst genoemd. Die belofte baseren ze op de lange levensduur en het hoge rendement dat oleds kunnen behalen. Glas is de ideale ondergrond voor oleds omdat het een platvlak-lichtbron is die tegen de inwerking van zuurstof en waterdamp beschermd moet worden. Oleddisplays in smartphones zijn nu al standaard, maar voordat oleds onze gebouwen verlichten, moet de techniek nog goedkoper, efficiënter en voor massaproductie geschikt worden gemaakt.

Oled en glas mogen gerust in een adem genoemd worden. Oled is een lichtbron in een plat vlak die heel gemakkelijk op glas aan te brengen is. Bijvoorbeeld door het te printen. Dat opent de mogelijkheid om de ramen van een gebouw als lichtbron te gebruiken. Handig, want dan komt het licht uit dezelfde richting waar het daglicht ook vandaan komt. De oledlaag moet goed afgedicht worden. Anders kunnen oleds onder invloed van zuurstof en waterdamp uit de atmosfeer snel in kwaliteit achteruit gaan. Glas is het enige materiaal dat daar goed tegen beschermt.
Op dit moment worden oleds vooral ingezet op de displays van smartphones en andere high-end elektronica. Daar bieden ze een ruime kijkhoek als groot voordeel. Binnenkort worden ook flexibele signs op de markt verwacht. Verlichtingsfabrikant Osram bracht al kleine designverlichting met oleds op de markt en voorziet een overgang naar meer functionele lichtbronnen. Het uiteindelijke doel, zegt Osram duidelijk, is massaproductie van oledverlichting voor gebruik in ramen en daklichten. Overdag is er daglicht en wanneer het donker wordt, geven de ramen oledlicht.Bij een oled-oppervlak van zestig bij zestig centimeter komt de stroomsterkte al snel tussen de zes en de dertig Ampère uit. ITO is een transparante geleider die goed op glas is toe te passen, maar voor deze hoge stroomsterktes is de elektrische weerstand ervan te groot. Onderzoekers zijn daarom van plan om een zilverrooster, met banen van enkele micrometers dik, te gebruiken voor de stroomverdeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten