vrijdag 18 juni 2010
Microsoft werkt aan brilloze 3d-displays.
Bron;www.tweakers.net
Een onderzoeksgroep van Microsoft heeft een 3d-display ontwikkeld dat zijn stereoscopische beeld zonder hulp van een brilletje kan weergeven. De twee afzonderlijke videobeelden worden naar maximaal twee gebruikers geprojecteerd.
Voor de projectie van een stereoscopisch of 3d-beeld zijn twee afzonderlijke beelden of 'videostreams' nodig: één voor elk oog. Bij 3d-schermen die van een shutter-brilletje afhankelijk zijn, worden de twee beelden geproduceerd door afwisselend een frame voor het linker- en het rechteroog op het scherm te tonen. Gekleurde brillen scheiden een rood- en een groen-verschoven beeld. Een 3d-scherm dat zonder bril werkt, maakt in de regel gebruik van lenticulaire lenzen; die lenzen breken het licht van de afzonderlijke pixels, waardoor verschillende beelden ontstaan. De kijker moet dan wel in de zogeheten sweet spot zitten om een scherp beeld te zien.
Het 3d-scherm dat Microsofts Applied Sciences Group ontwikkelde, werkt met gerichte projectie. Een camera in het scherm kan kijkers traceren; op die manier kunnen vier individuele 'streams' worden aangeboden. Zo kunnen vier kijkers een regulier 2d-beeld voorgeschoteld krijgen en kunnen twee televisiekijkers een 3d-beeld zien: één beeld voor ieder oog. De software maakt dat pixels achter een lens zodanig worden aangestuurd, dat de beelden naar de juiste, door de camera waargenomen locatie worden geprojecteerd.
Het huidige prototype is tot vier streams gelimiteerd; de 240Hz van het scherm kan vier streams van 60Hz opleveren. Minder frames zouden het beeld onrustig maken. De lens die Microsoft ontwikkelde, is wigvormig: boven is hij 11 millimeter en onderin 6 millimeter dik. Dat zou dun genoeg zijn om in normale beeldschermen te worden verwerkt. Als beeldschermen sneller worden, zouden meer mensen tegelijk een 3d-beeld voorgeschoteld kunnen krijgen. Bovendien werkt het Applied Sciences Group-team nog aan het vergroten van de kijkhoek van 20 naar 40 graden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten