maandag 23 mei 2011

meer kleur naar flatscreens.


Nanosys, een Amerikaans bedrijf in nanotechnologie, heeft een techniek ontwikkeld die flatscreen LCD-televisies helderder maakt en meer kleuren laat zien, zonder dat dit ten koste gaat van prijs, grootte en energieverbruik.

De nieuwe technologie voor LCD-schermen, genaamd Quantum Dot Enhancement Film (QDEF), laat tot drie keer meer kleuren zien dan traditionele schermen van grote televisies, laptops of mobiele telefoons. Deze geven slechts 20 tot 35 procent van de kleuren weer die het menselijk oog kan zien. Nanosys beweert dat het zestig procent van deze kleuren kan weergeven.

De QDEF-techniek bestaat uit 'quantum dots' van verschillende grootten. Deze breken het blauwe licht van LED's in het scherm naar verschillende golflengten. Hoe groter de 'quantum dot', hoe meer rood deze uitzendt. Kleinere dots zenden meer groen uit. Op deze manier zouden kleuren veel levendiger en meer natuurgetrouw overkomen op een scherm.

Concurrentie
Website VentureBeat noemt QDEF een concurrent van OLED-schermen. Deze bieden een hoger contrast dan LCD-schermen. CEO van Nanosys Jason Hartlove stelt echter dat consumenten meer geneigd zijn te kiezen voor schermen met meer kleur. Tegelijkertijd is het bedrijf QD Vision ook bezig aan dezelfde technologie als Nanosys. Om zijn positie te versterken ging Nanosys daarom vorig jaar een samenwerking aan met fabrikant Samsung. De markt voor LCD-schermen bedraagt ongeveer veertig miljard dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten