donderdag 21 maart 2013

Ultra HD TV voorlopig nog veel upscaling

Bron; www.hdtvnieuws.nl

Ultra HD TV voorlopig nog veel upscaling
 
 
 
 
 










We hebben inmiddels al heel wat Ultra HD TV schermen gezien. Laat er geen misverstand over bestaan, die resolutie is een enorme stap vooruit. Het aantal beeldpunten gaat daarbij van Full HD (1.920 x 1.080) naar Ultra HD (3.840 x 2.160) en dat levert een prachtig gedetailleerd plaatje op zowel voor video- als fotomateriaal. We noemen specifiek foto’s omdat we tot nu toe onze hoge resolutie foto’s op een Full HD scherm toch nog maar op een 2 Megapixel (Full HD) TV scherm bekeken.
Voordat u nu allemaal de spaarpot openbreekt om zo’n prachtige Ultra HD TV aan te schaffen zijn er nog wel wat kanttekeningen te plaatsen.

De prijs

De productie van Ultra HD panels komt nog maar langzaam op gang en dat heeft natuurlijk effect op de prijs. Het is een technisch hoogstandje om een foutloos scherm te produceren met 8 miljoen pixels die op zich weer eens bestaan uit minimaal 3 subpixels in de kleuren Rood, Groen en Blauw. Daarnaast vergt de verwerking van Ultra HD beeld en de aansturing van het scherm aanzienlijk meer processorkracht. Die factoren lijken inmiddels wel in bedwang maar daar hangt dus nog wel een bijzonder hoog prijskaartje aan.

Om een indicatie van de prijs te geven: De 84 inch LG 84LM9600 heeft een adviesprijs van 14.999 euro en de Sony KD-84X9005 ligt de adviesprijs in de VS rond de 25.000 dollar. Ook Samsung toonde al een 85 inch scherm. Dat zijn natuurlijk reusachtige schermen maar ook de “kleinere” schermen zullen voorlopig nog een behoorlijk prijskaartje hebben. We schatten dat die zo tussen de 7.000 en 10.000 zullen liggen voor schermen van 55-60 inch.
Bijna alle fabrikanten komen dit jaar uit met Ultra HD schermen en Sony en Panasonic hebben recent zelfs als prototypen getoond van Ultra HD OLED schermen. uiteraard zullen de prijzen daardoor in de komende tijd gaan dalen.

De Ultra HD content

Mocht u na het lezen van het voorgaande nog niet zijn afgehaakt dan blijft er nog een factor over om in de overwegingen te betrekken en dat is de content. De TV zendgemachtigden in ons land zijn nog niet eens toe aan volledig in HD uitzenden, een techniek die op TV in juni 2006 zijn intrede deed. Het kan dus nog wel even duren voordat we reguliere TV programma’s in Ultra HD resolutie in ons land kunnen bewonderen.
De huidige generatie Blu-ray Discs en Blu-ray spelers zijn nog niet in staat om 4K resolutie op te slaan en weer te geven. Datzelfde geldt voor Home Cinema sets en tuner-versterkers. Door het gebruik van meer efficiënte compressie technieken zoals HEVC zullen de genoemde problemen op korte termijn kunnen worden opgelost maar dat vraagt dan toch weer nieuwe investeringen van de consument.
Om toch betere resolutie (beter dan Full HD) op de fraaie Ultra HD TV weer te geven zit in deze TV’s vaak een zogenaamde upscaling functie ingebouwd. Hiermee kan dan een Full HD beeld worden verbeterd tot een kwaliteit die ergens tussen Full HD en Ultra HD inligt. Eenzelfde upscaling functie zien we ook in nieuwe, duurdere Blu-Ray spelers en cinema sets. Wanneer u die aanschaft is het wel zaak om te zeker te stellen dat u HDMI kabels gebruikt die Ultra HD kunnen doorgeven.
Aan de andere kant zijn al wel Ultra HD demo uitzendingen beschikbaar via de satelliet en ook YouTube heeft al wat Ultra HD content beschikbaar. Daarnaast kan Ultra HD content vanaf een server of harddisk worden weergegeven. In veel bioscopen kunnen we trouwens ook al een tijdje van deze mooie beeldkwaliteit genieten.
We zijn overtuigd van de waarde van Ultra HD, zeker op grotere schermen, maar we moeten ook reëel zijn en erkennen dat op de Ultra HD TV voorlopig nog veel upscaled content bekeken zal worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten