woensdag 7 september 2011

IFA 2011: Brilloos 3D kijken.



Bron; www.hd-technieuws.net
Samsung had voorspeld dat het nog wel even zou duren met de brilloze 3D schermen. Niet dat ze niet zijn, maar technisch waren ze nog niet klaar voor de massamarkt. Tot afgelopen donderdag, toen Toshiba op de IFA in Berlijn een 55-inch tv onthulde waarmee zonder speciale bril in 3D kan worden gekeken. Daartoe moet de resolutie wel worden verhoogd naar 4x HD-resolutie.
De brilloze 3D-technologie van het Japanse merk is gebaseerd op het stereoscopische beginsel dat er gelijktijdig een beeld voor het linkeroog en een ander beeld - met een geringe afwijking - voor het rechteroog geproduceerd wordt. Daarbij is essentieel dat de lenzen de diverse beelden naar de ogen van de kijker leiden. De Integral Imaging-technologie, aangedreven door de CEVO-Engine, genereert negen verschillende beelden die meerdere groothoek-kijkzones voor de brilloze 3D-tv creëren. Dit maakt dat negen kijkers in staat zijn om simultaan een 3D-ervaring te beleven zonder dat ze een bril hoeven op te zetten.
Om de diverse kijkzones optimaal te kunnen aanpassen aan de positie van de kijkers voor de tv is de 55ZL2 uitgerust met gezichtsherkenningssoftware. Met één druk op de knop van de afstandesbediening kan het toestel de positie van de kijkers bepalen en zich daaraan aanpassen voor een goed kijkervaring.
Het genereren van negen verschillende beelden in high-definition kwaliteit vanaf één beeldscherm is technisch gezien een enorme uitdaging. Bijkomend voordeel van het hoge resolutie-beeldscherm van de 55ZL2 is de mogelijkheid om 2D-content in Quad Full HD-resolutie weer te geven. Met andere woorden: foto’s gemaakt met een 8 megapixel camera kunnen getoond worden zonder verlies aan beeldkwaliteit.
Maar hoe goed is dat 3D scherm eigenlijk? Dat valt dus eerlijk gezegd tegen. Kijken via een 3D bril heeft als voordeel dat er meer diepte in het beeld zit. Bij 3D kijken op afstand is de diepte bijna niet te zien. Het schijnt af te hangen van de afstand tot het scherm, zo werd ons op de stand verteld. Bij grotere schermen moet je verder van de televisie gaan zitten. Het Toshiba-scherm vertoont in elk geval geen vertekening wanneer je je verplaatst. Dat heeft rivaal Philips nog niet voor elkaar gekregen. Die had nog geen hal verderop ook een brilloos 3D scherm. Hierbij was de diepte iets beter, maar niet spectaculair. Het zal dus nog wel even duren voordat 3D kijken zonder bril de juiste perfectie heeft bereikt.
Wie niet kan wachten, kan vast sparen voor het Toshiba scherm, dat al in december te koop moet zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten