zondag 28 juli 2013

De optimale kijkafstand voor Ultra HD TV.

Wat is de optimale kijkafstand voor Ultra HD TV

18 juli 2013  door Hans Wind
Bron; www.hdtvnieuws.nl
Wat is de optimale kijkafstand voor Ultra HD TVOp dit moment zijn er Full HD TV’s op de markt in beeldformaten vanaf 22-inch tot 90 inch. Al deze TV schermen hebben, los van hun verschillende beeldformaten, allemaal hetzelfde aantal beeldpunten van 1.920 x 1.080. Dat is nu eenmaal de resolutie van Full HD.
Inmiddels beginnen de eerste Ultra HD of 4K schermen op de markt te komen en die hebben een 4 maal hogere resolutie met 3.840 x 2.160 beeldpunten. Dat is dus 4 maal meer beeldpunten dan Full HD. Je kunt je afvragen wat de optimale kijkafstand bij Ultra HD zou moeten zijn om te profiteren van deze hogere resolutie. In dit artikel kijken we daar naar. Overigens praten we wat betreft Megapixels nog steeds “maar” over 2 Megapixels bij Full HD en 8 Megapixels bij Ultra HD.
Veel eigenaren van een Full HD TV zien op dit moment in feite nooit de maximale beeldkwaliteit die hun TV te bieden heeft. Daar is één belangrijke reden voor: ze zitten eenvoudig te ver weg van hun Full HD scherm.

HD TV Kijkafstand

Zoals we allemaal weten loopt het vermogen van onze ogen om details te onderscheiden terug naarmate de afstand van oog tot onderwerp toeneemt. Dat fenomeen is bij TV kijken natuurlijk niet anders. Er is dan ook een optimale kijkafstand te bepalen waarbij we niet meer de individuele beeldpunten op zich waarnemen, maar wel zo veel mogelijk details op het scherm kunnen onderscheiden. Voor een Full HD scherm ligt die afstand rond een waarde van 3 maal de beeldhoogte. Dat betekent voor een 50 inch HD TV scherm een afstand van ongeveer 190 centimeter. Zelfs wanneer we 4x de beeldhoogte zouden rekenen is dat nog altijd 250cm en we weten uit de praktijk dat zeer weinig kijkers op die afstand van de TV zitten.

Ultra HD TV kijkafstand

Dat is dus de situatie bij HD TV maar laten we nu eens kijken naar de belofte van Ultra HD TV. Vooraf moet wel even gesteld worden dat de Ultra HD standaard meer biedt dan “alleen” 4x meer beeldpunten. Bij Ultra HD is namelijk ook de zogenaamde kleurruimte groter, waardoor betere kleurweergave mogelijk is. Daarnaast worden hogere framerates mogelijk waardoor minder bewegingsonscherpte optreedt. We kijken in het kader van dit artikel even alleen naar het nut of effect van de hogere beeldresolutie.
Wanneer we ons nog even het voorbeeld van de 50 inch HD TV voor de geest halen en we stellen ons vervolgens een 100 inch Ultra HD TV voor, dan zou je die 100-incher kunnen zien als vier Full HD Tv’s in een opstelling van 2 horizontaal en 2 verticaal. Dat laat zien dat de beeldpuntgrootte van de 100 inch Ultra HD TV nog steeds gelijk is aan die van een 50 inch Full HD TV met de bijbehorende kijkafstand van 190-250 cm. Voor een 50 inch Ultra HD TV zou de optimale kijkafstand nu rond 1 meter liggen. De vraag is hoeveel mensen op die afstand van hun Ultra HD TV zullen gaan zitten om optimaal van het beeld te genieten.
In de praktijk betekent dat dus dat we met Ultra HD TV dezelfde kant op zullen gaan als nu bij HD TV: de meeste kijker zien in de praktijk nooit de werkelijke scherpte van het beeld.
Nu zijn er natuurlijk veel meer overwegingen voor de aankoop van een groter TV scherm. Een belangrijke reden is bijvoorbeeld om het mogelijk te maken met meer mensen onder een redelijke kijkhoek TV te kijken. Ook is het zo dat een groot scherm meer een bioscoopgevoel kan oproepen bij het kijken naar films. Daarnaast biedt Ultra HD TV, zoals eerder opgemerkt nog een aantal andere voordelen zoals betere kleurweergave en hogere framerates.
Het is overigens nog wel even wachten op beelddragers die geschikt zijn voor Ultra HD, om nog maar niet te spreken over reguliere TV uitzendingen in dat formaat die in ons land nog jaren op zich zullen laten wachten.
N.B. In de onderstaande grafiek hebben we gerekend met een kijkafstand van 3,2x de beeldhoogte van het scherm voor Full HD resolutie.

Ultra HD TV kijkafstand grafiek


.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten