woensdag 20 mei 2009

LED TV versus LED DLP TV



De laatste tijd wordt er heel wat reclame gemaakt voor LED TV. Maar opgelet, er zijn meerdere soorten. Zo heb je namelijk de LED TV en de LED DLP HDTV.

Eventjes een woordje uitleg. Elke LCD-tv alsook DLP-TV heeft een lichtbron nodig (een lamp). Een LCD-TV heeft kristallen die het beeld vormen. Aan de achterzijde zit een CCFL (ultradunne fluorescentielamp) die licht doorheen de kristallen laat schijnen. De geschatte levensduur van zo’n lamp is 13 jaar bij normaal gebruik. Nadeel van dit systeem is dat het licht doorheen de LCD schijnt, en dat de kleuren enkel optimaal te zien zijn als je loodrecht naar het scherm kijkt.

Een DLP-TV werkt met een DMD-chip. Deze chip bestaat uit minuscule kleine spiegeltjes, waarop het licht van een lamp wordt geprojecteerd. Deze grijswaarden worden dan door een kleurenwiel gestuurd om zo gekleurde pixels op het scherm te projecteren. Deze systemen worden ook in de cinemazalen toegepast. Aangezien het projectie is (men spreekt soms ook over retroprojectoren), is het kleur onder elke hoek hetzelfde.

Indien we nu de lichtbron (de CCFL bij de LCD-tv of de lamp bij de DLP) vervangen door LED-licht, dan spreken we van een LED TV. Maar de systemen van LCD of DLP blijven bestaan, zodat je LED TV en LED DLP TV’s kunt vinden op de markt. Het gebruik van de LED zal zorgen voor een nog langere levensduur en een nog lager verbruik.
Twee soorten zijn:
- Edge lit LED LCD en
- LED matrix backlight LED LCD’s.
De eerst zijn bijvoorbeeld de Samsungs 6000/7000/8000 serie TV’s. De ledjes zitten aan de zijkant en er zit geen lichtbron aan de achterkant, daarom zijn ze ook maar 2,9cm dik.
De tweede variant heeft een arsenaal aan ledlampjes achter het scherm zitten (Samsung 9000, A9xx). Het grote voordeel hiervan is dat deze onafhankelijk van elkaar aan en uitgezet kunnen worden waardoor Local Dimming mogelijk wordt; delen van het scherm zijn dan erg donker, ander erg licht. Dit kan niet met CCFL of Egde LED. Meer info over dit onderwerp vind je hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten