donderdag 11 juni 2009

OLED TV, de huidige status.


Bron: www.hdtvnieuws.nl

OLED TV is een veelbelovende technologie maar hoe staat het nu eigenlijk met de implementatie van deze nieuwe techniek in HD TV’s op het moment dat iedereen nog de mond vol heeft over de opkomst van LED TV.

Hoewel de afkorting LED voorkomt in OLED is een OLED TV iets compleet anders dan een LED TV. De huidige LED TV techniek is namelijk niets meer of minder dan een LCD TV met LED achtergrond verlichting.

Een OLED (Organic Light Emitting Diode) scherm bestaat uit een aantal organische polymeren, deels lichtgevende en deels geleidende lagen. Het organische materiaal in een OLED display licht op wanneer er spanning op de twee buitenste lagen wordt gezet. Hierdoor heeft OLED technologie dus geen achtergrond verlichting nodig maar de beeldpunten geven in feite zélf licht. Dat levert een enorm hoog contrast op omdat de beeldpunten zeer helder zijn maar ook compleet uitgeschakeld kunnen worden waardoor compleet zwart kan worden weergegeven.
Een nadeel van de OLED techniek is het feit dat tot nu toe de prijs van zelfs een klein TV scherm nog zeer hoog is. Zo kost de Sony 11 inch XEL-1 nog steeds meer dan 3.000 Euro. Aangezien in essentie het productie proces eenvoudiger kan zijn dan LCD of Plasma kunnen bij grootschalig produceren op termijn de kosten uiteindelijk aanzienlijk lager zijn dan voor LCD en Plasma. Een ander punt is dat de levensduur van een groot OLED scherm nog niet in de praktijk bewezen is.
Onze verwachting is dat de eerste OLED HDTV’s eind dit jaar, begin volgend jaar, op de markt zullen verschijnen met prijzen die nog zeer pittig zullen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten