maandag 30 september 2013

Sharp toont prototype energiezuinig beeldscherm.

Sharp heeft in Japan het eerste scherm op basis van mems-technologie laten zien. Het scherm zou zuiniger zijn dan traditionele lcd-schermen.

Foto:  AFP

Het getoonde scherm heeft een grootte van 7 inch en een resolutie van 1280x800 pixels. Het scherm is echter nog een prototype: zo zou er een rode, groene of blauwe waas zichtbaar zijn als er van het scherm weggekeken wordt.

Het scherm werd samen met Qualcomm ontwikkeld en de techniek zou op den duur lcd-schermen kunnen gaan vervangen. Mems staat voor micro electro mechanical systems en het idee is dat er voor elke pixel een 'sluiter' zit.

De sluiter kan heel snel open en dicht en kan op die manier de gewenste kleur licht doorlaten. De backlight geeft namelijk geen wit licht af, maar wisselt heel snel tussen de kleuren rood, groen en blauw.
Bij lcd-schermen bestaat elke pixel uit subpixels, met de kleuren rood, groen en blauw. De filters die de subpixels hun kleur geven, blokkeren echter veel licht.
Daar heeft de mems-technologie geen last van en de backlight hoeft dan ook minder hard te schijnen. Dat scheelt de nodige energie, aldus Sharp.

De samenwerking tussen Sharp en Qualcomm ging in december 2012 van start. Sharp ontving in totaal een investering van ruim 90 miljoen van Qualcomm, die de mems-techniek wilde combineren met Sharp's igzo-techniek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten